Øre / stritøre

Stritører er medfødt og ofte arveligt. I virkeligheden dækker det over en lang række forskellige små medfødte misdannelser af ørebrusken, som kræver forskellig kirurgisk behandling. Som oftest er det begge ører, men man kan også se tilfælde, hvor det kun er det ene øre, der stritter. Fremstående ører skyldes manglende krumning af brusken i det ydre øre men bruskskålen i det ydre øre kan også være for stor. Formålet med operationen er at forme brusken, således at øret lægges længere ind mod hovedet. Man tilstræber, at øret ikke lægges for tæt ind til hovedet, da dette ser unaturligt ud.


Kirurgisk behandling af stritører fortages ofte på børn, men vi anbefaler at vente til barnet er 10-14 år, da ørebrusken ikke er helt udviklet før. Men operationen er lige så effektiv hvis du er voksen.

Forundersøgelsen

Det er vigtigt at vi taler om dine forventninger og ønsker, inden du beslutter dig. Ved forundersøgelsen vurderes strukturen omkring ørerne samt hudens elasticitet. Poul Harboe bedømmer hvorvidt en operation vil være en mulighed for dig, og hvilke resultater du vil kunne forvente dig. Desuden undersøges det om du er rask og forventer at kunne klare operation og bedøvelse. Endelig vil du informeres om selve operationen, efterforløbet og eventuelle komplikationer og bivirkninger.

Du må gerne medbringe en bisidder til denne samtale, og du skal ifølge dansk lovgivning have en betænkningstid på mindst syv dage, inden du kan give samtykke til operationen.

Procedure og bedøvelse

Operationen foregår normalt i lokalbedøvelse, men fuld bedøvelse kan arrangeres (børn vil ofte være i fuld bedøvelse). Der lægges et lille snit bag hvert øre. Herefter formes brusken under slibning i ørebruskens overflade. Det kan forekomme, at Poul Harboe er nødt til at fjerne lidt brusk. Er bruskskålen ind mod øregangen for bred, og øret stritter meget, kan det nogle gange være nødvendigt at fjerneoverskydende brusk på bagsiden af øret for at få øret til at ligge naturligt ind til hovedet. Snittene bag ørerne syes, og der lægges en hovedforbinding, som skal sidde i 7 dage.

Du kan læse mere om operationen i vores patientvejledning:

​Konsultation

facebook-ph   ​  instagram-ph

Organisationer