Øre / stritører

Du har henvendt dig med henblik på operation for stritører. Med denne pjece vil jeg fortælle dig lidt om, hvad du kan forvente dig. Pjecen kan ikke stå alene, og det er derfor vigtigt, at vi snakker om dine forventninger og ønsker, inden du beslutter dig. 

Du vil vejledes i, hvad der for dig er den optimale løsning. Du må gerne medbringe en bisidder til denne samtale, og du skal ifølge dansk lovgivning have en betænkningstid på mindst syv dage, inden du kan give samtykke til operationen.

 ​

Hvad er stritører?

Stritører er medfødt og ofte arveligt. Det dækker i virkeligheden over en lang række forskellige små medfødte misdannelser af ørebrusken, som kræver forskellig kirurgisk behandling. Som oftest er det begge ører, men man kan også se tilfælde, hvor det kun er det ene øre, der stritter. Fremstående ører skyldes manglende krumning af brusken i det ydre øre og/eller at bruskskålen i det ydre øre er for stor. Formålet med operationen er at forme brusken, således at øret lægges længere ind mod hovedet. Man tilstræber, at øret ikke lægges for tæt ind til hovedet, da dette ser unaturligt ud.

Kirurgisk behandling af stritører fortages ofte på børn, men vi anbefaler at vente til barnet er 10-14 år, da ørebrusken ikke er helt udviklet før. Men operationen er lige så effektiv hvis du er voksen.

Forundersøgelsen

Du vil blive indkaldt til en forundersøgelse, hvor strukturen omkring ørerne vurderes, og huden vurderes desuden mhp. elasticitet. Ud fra denne undersøgelse vil jeg kunne fortælle dig, hvorvidt en operation vil være en mulighed for dig, og hvilke resultater du vil kunne forvente dig. Derudover undersøger jeg, om du i øvrigt er rask og forventes at kunne klare operation og bedøvelse. Endelig vil du informeres om selve operationen, efterforløbet og eventuelle komplikationer og bivirkninger.

Procedure og bedøvelse

Operationen foregår ofte i lokalbedøvelse men kan også arrangeres (hos børn ofte i fuld bedøvelse). Der lægges et lille snit bag hvert øre. Herefter formes brusken under slibning i ørebruskens overflade. Det kan også forekomme, at jeg er nødt til at fjerne lidt brusk. . Hvis bruskskålen ind mod øregangen er for bred, og øret stritter meget, kan det nogle gange være nødvendigt at fjerneoverskydende brusk på bagsiden af øret for at få øret til at ligge naturligt ind til hovedet Snittene bag ørerne syes, og der lægges en hovedforbinding, som skal sidde i 7 dage.

Efterforløb

I de første 2 døgn efter operationen skal du undgå at få hovedet nedad, og du skal sove med hævet hovedgærde. Hovedforbindingen fjernes ca. 7 dage efter operationen her på hospitalet. I 2-3 uger efter at bandagen er fjernet, skal du anvende et pandebånd om natten. Dette gælder også under sportsudøvelse senere i op til 6 uger.

Komplikationer

Efter operationen kan der i sjældne tilfælde opstå blødning med blodansamling til følge. Endvidere er der risiko for betændelse. Disse komplikationer kan få betydning for det blivende resultat. Derfor skal du i de første dage efter operationen være opmærksom på, om du får feber eller får tiltagende dunkende smerter. I de tilfælde skal du kontakte hospitalet. Sker forværringen udenfor åbningstid, skal du kontakte lægen.

Bad

Du kan godt gå i bad efter operationen, men du må ikke vaske hår, indtil forbindingen er taget af. Forbindingen må ikke blive våd.

Daglige gøremål

Almindelige daglige gøremål og aktiviteter kan du genoptage stille og roligt.

Sport

Du må ikke dyrke sport i ca. 1 måned efter operationen.

Arbejde og sygemelding

Du må gerne gå på arbejde efter operationen, hvis du ikke har fysisk belastende arbejde. Er dette tilfældet, skal du forvente at være sygemeldt. Du aftaler i så fald nærmere med speciallægen.

Opfølgning

Ca. en uge efter operationen kommer du ind til opfølgning, hvor forbindingen og trådene bliver fjernet.

Du kan også være syet med selvopløselige tråde, i så tilfælde kommer du først til opfølgning efter ca. 6 uger.

Bivirkninger

Du vil få et ar bag hver øre, men det vil stort set ikke kunne ses. Det er ikke ualmindeligt, at man er øm i det opererede område ved berøring i nogle måneder efter operationen. Desuden kan der være lidt hævelse og rødmen.

Holdbarhed

Resultatet efter operationen vil være blivende.

Poul Harboe

Plastikkirurgi​

​Konsultation

c/o Privathospitalet Danmark
Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund

CVR: 27927734

Telefon: 50 13 30 30

E-mail: info@ph1.dk

Book tid til behandling

Udfyld formularen, og vi vender tilbage til dig hurtigst muligt, med en bekræftelse på din reservation eller for uddybning af din ønskede behandling.​

 
 
 
Hvilken type behandling ønsker du?Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Organisationer