Brystforstørrende operation med eget fedt

Brystforstørrende operationer er et af de mest almindelige kosmetiske indgreb. Der kan være flere årsager til, at en kvinde på et tidspunkt i sit liv ønskeren brystforstørrende operation. Det kan være, at du synes, at brysterne er for små pga. manglende udvikling eller for små efter amning, for slappe eller at der er stor forskel i størrelsen på dine bryster.

Brystforstørrelse med eget fedt (fedt-transplantation) har været praktiseret siden 2010. Operationen er populær fordi man ’slår to fluer med et smæk’. Der suges noget af det uønskede fedt ud fra fx lår, mave eller balder og flytter det til brysterne.

Forundersøgelse

Før beslutningen om en brystforstørrende operation med eget fedt skal du til en forundersøgelse.


Du anbefales at læse patientvejledningen igennem før konsultationen og notere eventuelle spørgsmål, så du har mulighed for at stille dem ved forundersøgelsen.


Det kan være en god idé at tage en ven eller et familiemedlem med til forundersøgelsen, da der er mange informationer at forholde sig til. Det er vigtigt, at du føler dig tryg. Ved forundersøgelsen taler du med Poul Harboe om dine ønsker ligesom I gennemgå fordele og ulemper ved en brystforstørrende operation. Du bliver undersøgt, hvor dine dimensioner på bryst og brystkasse bliver målt, og sammen beslutter I, om du er velegnet til en brystforstørrelse med eget fedt. I aftaler desuden, hvor fedtet skal tages fra.


Du bliver grundigt orienteret om indgrebet, forventet forløb efter operationen samt mulige bivirkninger og komplikationer.

Efter operationen

Af hensyn til dit almene velbefindende og for at forebygge dannelsen af blodpropper, er det vigtigt, at du hurtigt kommer på benene igen efter operationen. Du skal ikke ligge i sengen, men gå stille omkring og hvile dig indimellem.

Der kan være smerter umiddelbart efter operationen, og derfor kan du have behov for smertestillende medicin. Du får en bandage, buks, mavebælte e.l., som du skal have på over de fedtsugede områder.

Sivning af væske

I de første dage kan det sive en del fra de små indstikssteder, hvor du er fedtsuget. Det skyldes den væske, der er sprøjtet ind i forbindelse med fedtsugningen. En sugende forbinding eller bind kan tage dette.

Du kan læse mere om operationen i vores patientvejledning:

Resultater og holdbarhed

Ca. 75 % af fedtet vil overleve ved behandlingen. Man kan overføre ca. 150- 250 ml fedt til hvert bryst pr. fedttransplantation. Hvis man fx. overfører 200 ml fedt, vil man forvente, at 50 -75ml fedt går til grunde, og de resterende 125-150 ml fedt overlever.

Hvis der overføres for meget fedt, bliver området for spændt, og de overførte fedtceller dør. Hvor meget, der kan overføres, afhænger af, hvor fast eller løst brystet er før indgrebet. Mængden der kan transplanteres, kan derfor være både mindre eller større end de anførte 150-250 ml.

Efter 3 måneder kan man foretage yderligere fedttransplantation. En normal brystforstørrende operation af denne type vil ofte kræve 2 fedt-transplantationer med ca. 3 måneders mellemrum.

Det blivende resultat vil være en volumenforøgelse på omkring 250 ml svarende til en forøgelse på ca. en skålstørrelse. Det er dog ikke muligt at forudsige præcist hvor meget fedt, der overlever. Som følge heraf er ens eget ikke lige så præcist som et implantat.

​Konsultation

facebook-ph   ​  instagram-ph

Organisationer