Brystforstørrende operation med eget fedt

Brystforstørrende operationer er et af de mest almindelige kosmetiske indgreb. Der kan være flere årsager til, at en kvinde på et tidspunkt i sit liv ønskeren brystforstørrende operation. Det kan være, at du synes, at brysterne er for små pga. manglende udvikling og/eller for små efter amning, for slappe eller at der er stor forskel i størrelsen på dine bryster.

Brystforstørrelse med eget fedt (fedt¬transplantation) har været praktiseret i siden 2010. Behandlingerne er på kort tid blevet meget populær, da den ’slår to fluer med et smæk’. Man suger noget af det uønskede fedt ud fra fx lår, mave eller balder og flytter det til brysterne.

Ca. 75 % af fedtet vil overleve ved behandlingen. Man kan overføre ca. 150- 250 ml fedt til hvert bryst pr. fedttransplantation. Hvis man fx. overfører 200 ml fedt, vil man forvente, at 50 -75ml fedt går til grunde, og de resterende 125-150 ml fedt overlever.

Hvis der overføres for meget fedt, bliver området for spændt, og de overførte fedtceller dør. Hvor meget, der kan overføres afhænger af, hvor fast eller løst brystet er før indgrebet. Mængden der kan transplanteres kan derfor være både mindre eller større end de anførte 150-250 ml.

Efter 3 måneder kan man foretage yderligere fedttransplantation. En normal brystforstørrende operation af denne type vil ofte kræve 2 fedt¬transplantationer med ca. 3 måneders mellemrum. 

Det blivende resultat vil være en volumenforøgelse på omkring 250 ml svarende til en forøgelse på ca. en skålstørrelse. Det er dog ikke muligt at forudsige præcist hvor meget fedt, der overlever. Som følge heraf er ens eget ikke lige så præcist som et implantat.

Behandlingen henvender sig primært til kvinder, som:

 • I henhold til lovgivningen skal være fyldt 18 år
 • Har et færdigudviklet bryst. Brystudviklingen kan være meget individuel og kan hos enkelte fortsætte op til 20-års alderen. Hvorfor det bedste er kvinden som har fået de børn hun ønsker og som samtidig også har et lidt ”slapt”bryst. I forbindelse med en graviditet undergår man store forandringer både på bryst samt resten af kroppen og man risikerer at miste den forstørrelse man havde opnået.
 • Er i psykisk balance
 • Ønsker en permanent brystforstørrelse på ca. en skålstørrelse
 • Har fået en generende kapseldannelse omkring brystimplantater og ønsker implantaterne fjernet
 • Har asymmetriske (uens) bryster evt. efter en brystrekonstruktion
 • Har et BMI mellem 20 og 30 og tilstrækkelige fedtdepoter
 • Ønsker en fedtsugning på 500 ml på andre dele af kroppen end brystet
 • Ikke ønsker at tabe sig yderligere
 • Er ikke-rygere

Behandlingen er uegnet til kvinder, som:


 • Er rygere
 • Ønsker en meget stor barm
 • Har dårlig kontrolleret eller ubehandlet sukkersyge
 • Som er vægt udstabile.

Forundersøgelse

Før beslutningen om en brystforstørrende operation med eget fedt skal du til en forundersøgelse.


Du anbefales at læse denne vejledning igennem før konsultationen og notere dine spørgsmål, så du husker at stille dem ved forundersøgelsen.


Det kan være en god idé at tage en ven eller et familiemedlem med til forundersøgelsen, da der er mange informationer at forholde sig til. Det er vigtigt, at du føler dig tryg. Ved forundersøgelsen taler vi om dine ønsker, og jeg fortæller dig om fordele og ulemper ved en brystforstørrende operation. Du bliver undersøgt, hvor dine dimensioner på bryst og brystkasse bliver målt, og sammen beslutter vi, om du er velegnet til en brystforstørrelse med eget fedt. Vi aftaler desuden, hvor fedtet skal tages fra.


Du bliver grundigt orienteret om indgrebet, forventet forløb efter operationen samt mulige bivirkninger og komplikationer.

Mammografi

Er du over 50 år eller har haft brystkræft i familien, anbefales en mammografi inden operationen.


En fedttransplantation til brystet vil give små arvævsfortætninger i brystvævet. Endvidere kan døde fedtceller give anledning til små forkalkninger eller små godartede cyster i brystet, som kan misfortolkes ved en senere mammografi. Af denne grund anbefaler jeg en mammografi eller ultralydsscanning før fedttransplantationen samt efter 6 måneder.
Der er på nuværende tidspunkt intet der tyder på, at en brystforstørrende operation med eget fedt vil give en øget risiko for brystkræft. Fedttransplantation har været anvendt i adskillige år uden problemer til kvinder, som har fået fjernet brystet pga. kræft.

Forventninger

Du skal forvente, at der går 3 måneder, inden det endelige resultat kan ses. Hvis du ønsker en større brystvolumen, kan vi efter dette tidspunkt foretage en ny fedttransplantation. Du skal regne med 2 indgreb og i visse tilfælde 3, før det endelige resultat er nået.


Resultatet af kosmetisk kirurgi er ikke varigt. Kroppens naturlige aldring fortsætter og vil med tiden ændre resultatet. Hvor hurtigt kroppen ældes er individuel og afhængig af bl.a. arve¬lige faktorer, rygning og solpåvirkning. Umiddelbart efter operationen vil brysterne være spændte og hævede. Med tiden vil vævet give sig og brysterne får en mere naturlig facon. Du vil opleve at brystvævet vil synke, specielt efter graviditeter og amning. Dette er helt naturligt og forventeligt. Med andre ord så er det ikke muligt at opnå et resultat ved operation, der holder resten af livet. Men valget at tidspunktet i livet er ikke ligegyldigt og mine anbefalinger går i retning af efter du har fået dit sidste barn og vægten igen er blevet stabil. 


Derudover er det vigtigt at huske, at operationen er forbundet med en vis risiko for komplikationer (se sidst i folderen) og at slutresultatet ikke altid kan leve op til dine og plastikkirurgens forventninger og ønsker.


Er du meget over-/undervægtig, er der øget risiko for komplikationer ved bedøvelse og sårheling. Hvis dit BMI (Body Mass Index) er over 30 eller under 16, kan du ikke forvente at jeg kan tilbyde dig en operation.

Booking af operation

Forundersøgelsen er naturligvis uforpligtende. Det betyder, at du har mulighed for at fortryde, og du kan gå hjem og overveje situationen før du beslutter, om du ønsker en brystforstørrende operation med eget fedt. Ifølge loven om kosmetiske behandlinger kan du ikke blive opereret før 1 uge efter forundersøgelsen. 


Du kan enten booke en tid i med det samme eller senere kontakte mig, så finder vi sammen en tid til operation.


Forberedelse

Vi anbefaler, at du inden operationen igen har læst denne folder samt folderen ”Generel vejledning i forbindelse med din operation”.

Faste

Operationen foregår i fuld bedøvelse, og du skal derfor møde fastende til operationen.

Pause med medicin

Se angående dette i folderen ”Generelvejledning i forbindelse med din operation” eller ”Vanlig medicin i forbindelse med din operation”.

Huden

En hel og velplejet hud inden operationen sikrer en hurtigere og bedre heling af huden i efterforløbet. Det kan fx fugtgivende cremer bidrage til.


Dagkirurgi (ambulantindlæggelse) hvilket betyder at du bliver udskrevet, når du opfylder visse kriterier. Oftest kan du blive udskrevet 3-4 timer efter operationen.


Operation

Operationen foregår i fuld bedøvelse og varer ca. 1,5 time.


Først høstes fedtet, herefter filtreres og renses fedtet automatisk i apparatet, så det nu nærmest får en flydende form. Dette fedt indsprøjtes i brystet med meget tynde kanyler, som ikke efter¬lader synlige ar. Fedtet fordeles jævnt i under huden over brystkirtelvævet samt omkring brystmuskulaturen.


Indstiksstederne ved de fedtsuge de områder bliver syet med en tynd tråd som skal fjernes. Til sidst sættes der tape over sårene og en forbinding.

​Efter operationen

Efter operationen taler du med mig og sygeplejersken, som informerer om forholdsregler i tiden efter operationen og svarer på evt. spørgsmål.

I gang igen

Af hensyn til dit almene velbefindende og for at forebygge dannelsen af blodpropper, er det vigtigt, at du hurtigt kommer på benene igen efter operationen. Du skal ikke ligge i sengen, men gå stille omkring og hvile dig indimellem.

Smerter

Der kan være smerter umiddelbart efteroperationen, og derfor kan du have behov for smertestillende medicin.

Bandage

Du får en bandage, buks, mavebælte e.l., som du skal have på over de fedt¬sugede områder.

Sivning af væske

I de første dage kan det sive en del fra de små indstikssteder, hvor du er fedtsuget. Det skyldes den væske, der er sprøjtet ind i forbindelse med fedtsugningen. En sugende forbinding eller bind kan tage dette.

Efter udskrivelsen

Forbinding

De første 2 døgn har du en isolerende forbinding på brysterne. Den tager du af på 2. dagen.

Misfarvning

Det er almindeligt, at de fedtsugede områder kan blive misfarvede som ved store blå mærker. Misfarvningen fortager sig i løbet af 2 - 3 uger.

Brystvolumen

Efter fedttransplantationen er brystet hævet og hæver yderligere op i den første uge. Herefter vil volumengradvist aftage. Efter 4 uger er hævelsen stort set forsvundet. I de næste 3 måneder kan der forekomme et yderligere tab på omkring 10 % i volumen.

Smerter, ømhed og hævelse

Der vil være ømhed og spændthed i brysterne i 5 - 7 dage efter operationen. De fedtsugede områder vil ligeledes være hævede, ømme og misfarvede i op til 2 - 3 uger efter indgrebet. Du kan have brug for noget smertestillende håndkøbsmedicin.

Tråde og opfølgning

Efter to dage fjerner du den isolerende forbinding over brysterne. Efter 8-10 dage får du de små tråde og tapen på injektionsstederne og de fedtsugede områder fjernet hos en sygeplejerske i ambulatoriet.


Efter ca. 3 måneder kommer du til samtale hos mig mhp. planlægning af det videre forløb. Hvis du får problemer inden, er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte os.

BH og bandage

Du bør ikke anvende BH i de første 2 uger, da denne vil kunne give et for stort tryk på de nytransplanterede fedtceller. I stedet anbefaler vi en blød top eller evt. en bred løst siddende amme-BH.

Den stramme bandage, buks eller lignende skal du bruge for at mindske hævelse og for at sikre, at huden sæt¬ter sig pænt efter fedtsugningen.

Den elastiske bandage skal du bruge dag og nat i 3 uger og om dagen i 3 uger. Bandagen må du kun tage af i forbindelse med bad, og når den skal vaskes.

Hvis du har mulighed for det, anbefaler vi at du har noget bomuldsstof under bandagen, fx T-shirt. Det vil være mere behageligt.

Bad og hårvask

2 dage efter operationen kan du tage brusebad, når du har fjernet forbindingen. Tapen over sårene skal blive siddende, da klistereffekten holder efter brusebad.

Tape (micropore)

Tapen skal du lade sidde, indtil du kommer til ambulant opfølgning. Her fjerner vi tapen og ser til arrene. Herefter anbefaler vi, at du bruger tape over arrene de første 3 måneder efter operationen. Du skal kun skifte tapen en gang om ugen eller hver 2. uge. Du får tape med ved udskrivelsen eller når du kommer igen. Du kan købe mere tape på apoteket. Men brug kun det brune

Creme

Du må første bruge creme, når sårene er tørre og uden sårskorper. I tiden hvor du bruger tape skal cremen være optaget i huden, inden du sætter tape på.

Sollys

For at få så pæne ar som muligt er det vigtigt at beskytte arrene mod sol¬lys og solarium de første 12 måneder efter operationen. Vi anbefaler beskyttelse af arrene med tape, overdel eller min. solfaktor 15.

Arbejde

De fleste vil kunne gå på arbejde efter 4 - 5 dage.

Gåture og cykling

Du må gå ture og cykle, når du har lyst. Efter 2-3 dage.

Løb, aerobic, gymnastik og sport

Det kan du gøre i løbet af 2-3 uger.

Fysisk aktivitet

Hård fysisk træning kan du først genoptage efter ca. 4 uger.

Bilkørsel

Du skal kunne reagere normalt i enhver situation. Du skal være ude af behovet for stærk smertestillende medicin. En sikkerhedssele skal altid anvendes, uanset om du er fører eller passager.

Mulige bivirkninger og komplikationer

Asymmetri

Mange kvinder har fra naturens hånd asymmetriske bryster. Ved en brystforstørrende operation kan man i nogle tilfælde reducere denne asymmetri, mens asymmetrien i andre tilfælde forbliver uændret. Selv uden forudgående asymmetri er der en lille risiko for et uens resultat. Det er dog sjældent, at en sådan opstået asymmetrikræver korrektion.

Føleforstyrrelser

Der kan komme følelsesløshed i huden og de fedtsugede områder. Følesansen bliver sædvanligvis normal igen i løbet af de følgende 3 - 6 måneder. Der vil dog undertiden være områder, som er meget lang tid om at genvinde en normal følesans, og i sjældne tilfælde bliver føleforstyrrelsen permanent.

Efterblødning

I sjældne tilfælde (under 1 %) kan der inden for det første døgn efter operationen opstå en blødning. Dette kan kræve en ny operation, hvor man sikrer sig, at blødningen stoppes. Efterblødning giver ofte misfarvning i ugerne efter, men det ødelæggerikke det endelige resultat. Alle omkostninger i denne forbindelse dækkes af os.

Infektion

Ved al kirurgi kan der opstå infektion, og selv om dette er yderst sjældent i forbindelse med brystforstørrende kirurgi (under 1 °%), kan det dog fore¬komme. Det kræver antibiotika be¬handling. Tegn på infektion er rødme, varme, hævelse, dunkende smerter, almen påvirkning og evt. feber. 

Ujævnheder

Efter en fedtsugning kan der komme ujævnheder i huden. Disse var formentlig tilstede allerede inden operationen og jeg viser dig til konsultationen/forundersøgelsen hvilke områder der er særlig risikofyldte. Det skyldes bindevævs strøg mellem huden og den underliggende muskel, som bliver tydeligere da fedtvævet i området er fjernet og derfor kan disse strøg bedre trække huden ind. Uregelmæssighederne forsvinder ofte ikke.

Amning

Der burde ikke være noget i vejen for, at du kan amme efter en fedttransplantation, men skulle du have mistet følesansen i brystvorterne, kan dette besværliggøre amning.

Poul Harboe

Plastikkirurgi​

​Konsultation

c/o Privathospitalet Danmark
Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund

CVR: 27927734

Telefon: 50 13 30 30

E-mail: info@ph1.dk

Book tid til behandling

Udfyld formularen, og vi vender tilbage til dig hurtigst muligt, med en bekræftelse på din reservation eller for uddybning af din ønskede behandling.​

 
 
 
Hvilken type behandling ønsker du?Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Organisationer