Fedtsugning - liposculture - kropsformning

Fedtsugning eller liposculpture/kropsformning er en metode, som har været anvendt siden begyndelsen af 70'erne, hvor fedt suges gennem rør ved hjælp af vakuum. Gennem tiden er rørene blevet tyndere og bedre.

Plastikkirurg Poul Harboe tilbyder effektive fedtsugninger. En fedtsugning har til formål at reducere uønskede fedtansamlinger hos i øvrigt normalvægtige. Kun mennesker, der har fedtophobninger lokale steder på kroppen, kan kvalificere sig til denne behandling. Det er derfor forkert at se fedtsugning som et alternativ til at tabe sig. I det tilfælde er det motion og kostomlægning, som er den eneste rigtige løsning.

Formålet med en fedtsugning er at fjerne fedtophobninger, som er lokaliseret til fx mave, lår eller knæ, og derigennem bedre kropsfaconen-kropsformning. Formålet er ikke at fjerne en bestemt mængde fedtvæv, og tilstedeværelsen af ujævnheder som "appelsinhud" og lignende kan ikke forventes bedret efter operationen.

Forundersøgelse

Til forundersøgelsen taler vi om de overvejelser, du skal gøre dig inden operationen, og de resultater, som du kan forvente dig. Du er velkommen til at medbringe en bisidder til denne samtale. Ifølge lovgivningen skal du herefter have betænkningstid på 7 dage, inden du giver dit samtykke til operationen. Opstår der spørgsmål, som du gerne vil have besvaret, kan du altid kontakte os. Vi er beliggende i Charlottenlund, hvor vi også har mange kunder fra bl.a. Gentofte og hele København.

Det kosmetiske resultat af en fedtsugning er afhængigt af hudens kvalitet og spændstighed. Med alderen bliver huden slap og har derfor sværere ved at trække sig sammen efter en fedtsugning. I visse tilfælde må en fedtsugning helt frarådes pga. hudens kvalitet. 

Ujævnheder i huden, som fx appelsinhud, bliver aldrig bedre af en fedtsugning, men kan forværres. Efter en fedtsugning er de udsugede fedtceller fjernet for altid og kommer ikke igen. Hvis du tager på i vægt efter en fedtsugning, vil du selvfølgelig stadig vokse men populært sagt beholde din ”nye” facon. Du skal være opmærksom på, at det endelige resultat af fedtsugningen først kan ses efter 6 ­ 9 måneder, når vævet ikke længere er hævet, og huden har trukket sig sammen. 

Resultatet af kosmetisk kirurgi er ikke varigt. Kroppens naturlige aldring fortsætter og vil med tiden ændre resultatet. Hvor hurtigt kroppen ældes er individuel og afhængig af bl.a. arvelige faktorer, rygning og sol påvirkning. Derudover er det vigtigt at huske, at operationen er forbundet med en vis risiko for komplikationer (se sidst i folderen) og at slutresultatet ikke altid kan leve op til dine og plastikkirurgens forventninger og ønsker. Er du meget over­/undervægtig, er der øget risiko for komplikationer ved bedøvelse og sårheling. Hvis dit BMI (Body Mass Index) er over 30 eller under 17, er det således ikke sikkert, at vi kan tilbyde dig en operation.​

Operationen

Operationen udføres oftest i fuld bedøvelse og varer typisk mellem 1-4 timer afhængig af hvor mange områder der skal behandles. . Der anvendes en såkaldt “våd” teknik, hvor der først indsprøjtes saltvand tilsat lokal bedøvelse og adrenalin. Det betyder, at der er mindre ubehag, færre smerter samt mindre blødning efter operationen. Gennem små indstikssteder i huden på omkring 3-5 mm – så vidt muligt lagt i de naturlige bøjelinjer – suges fedtet ud vha. tynde metalkanyler på 2 ­ 4 mm tykkelse. Efter endt sugning sys de små stikkanaler sammen med en tynd tråd. Der bliver lagt lokalbedøvelse i sårene ved operationens begyndelse. 

Afslutningsvis dækkes de små sår med tape, og du får en komprimerende bandage på i form af elastiske bukser, mavebælte, strømper eller hagerem afhængig af hvor du er blevet fedtsuget. Du skal ikke være indlagt bagefter udover et ophold i vores opvågningsafdeling. Dog kræver større fedtsugninger en kort indlæggelse. Plastikkirurgen laver nogle små stik i huden indtil i fedtvævet, hvorigennem han indfører et rør, som skal fjerne fedtvævet ved undertryk Efter operationen får du en elastisk bandage på, som efter et par dage erstattes af en form for elastisk buks eller en dragt. Du har mulighed for at købe en ekstra, hvis du er interesseret i dette. Du skal typisk bære bandagen i 4-8 uger.​

​Efter operationen

Af hensyn til dit almene velbefindende og for at forebygge dannelsen af blodpropper, er det vigtigt, at du hurtigt kommer på benene igen efter operationen. Du skal ikke ligge i sengen, men gå stille omkring og hvile dig indimellem.

Det behandlede område vil være opsvulmet og ømt efter operationen. Ømhed, hævelse, misfarvning og føleforstyrrelser af de behandlede områder samt ujævnheder under huden hører med til et normalt forløb. Området vil også være misfarvet og der kan være føleforstyrrelser, som er helt normalt. Symptomerne forsvinder normalt efter et par uger, men kan variere meget fra patient til patient og kan vare op til et halvt år. De første dage efter operationen kan det sive lidt fra indstiksstederne, dette er helt normalt. De små år kan være tykke og røde i starten, men dette forsvinder gradvist i løbet af et halvt til et helt år.

De små tråde skal fjernes efter en uge.

Komplikationer

Som ved enhver anden operation er der risiko for infektion, blødning eller vævsdød i det opererede område, men dette er yderst sjældent ved fedtsugning. Der kan forekomme en midlertidig ophobning af vævsvæske i det behandlede område, og de første måneder efter operationen vil huden have et uregelmæssigt udseende. I enkelte tilfælde kan der forekomme asymmestri, med dette kan som regel rettes ved en mindre fedtsugning i lokalbedøvelse.

Bandage

Den stramme bandage, buks eller lignende skal du bruge for at mindske hævelse og for at sikre, at huden sætter sig pænt efter fedtsugningen. Den elastiske bandage skal du bruge dag og nat i 3 uger og om dagen i 3 uger. Bandagen må du kun tage af i forbindelse med bad, og når den skal vaskes. Hvis du har mulighed for det, anbefaler vi at du har noget bomuldsstof under bandagen, fx T­shirt. Det vil være mere behageligt.​

I de første dage kan det sive en del fra de små indstikssteder som følge af den væske, der er sprøjtet ind i forbindelse med fedtsugningen. Det vil være tynd, blodig væske. En sugende forbinding eller bind kan opsuge dette.

Brusebad

Et døgn efter operationen kan du tage brusebad, og kun i den forbindelse må bandagen tages af. Den stramme bandage kan dog være svær at få på igen efter bad, især i den første uge, hvor du er meget hævet.

Tape (brun micropore)

Du har tape på efter operationen. Det skal sidde på, indtil du kommer til opfølgning hos sygeplejersken efter 7-10 dage. Vi anbefaler derefter, at du anvender tape hen over arrene de første 3 måneder efter operationen. Du skal kun skifte tapen en gang om ugen eller hver 2. uge. Du får tape med ved udskrivelsen, eller når du kommer igen. Du kan købe mere tape på apoteket.

Creme

Du må først bruge Creme, når sårene er tørre og uden sårskorper. I tiden hvor du bruger tape, skal cremen være optaget i huden, inden du sætter tape på.

Sollys

For at få så pæne ar som muligt er det vigtigt at beskytte arrene mod sollys og solarium de første 12 måneder efter operationen. Vi anbefaler beskyttelse af arrene med tape (micropore), overdel eller solcreme med min. solfaktor 15.

Arbejde

Du kan typisk starte med at arbejde efter 3 ­ 10 dage afhængig af dit job samt omfanget af fedtsugningen.

Hævelse og ujævnheder

Der opstår altid hævelse efter en fedtsugning. De første uger efter en fedtsugning skal du forvente, at områderne er hævede. Det betyder, at de fedtsugede områder vil have ca. samme størrelse som inden fedtsugningen. Hævelsen kan vare i op til 6 ­ 8 uger. Ujævnheder i form af mindre buler kan ses i flere måneder efter en fedtsugning. Når hævelsen har fortaget sig, vil området blive hårdt pga. arvævsdannelse i dybden. Denne hårdhed forsvinder igen, men det kan tage lang tid. Let massage af området kan evt. gavne.

Misfarvning

Det er almindeligt, at de sugede områder samt områder nedenfor disse kan blive misfarvede som ved et stort blåt mærke. Misfarvningen fortager sig i løbet af en måned.

Massage af det opererede område

Efter 1 uge kan du begynde at massere de opererede områder. Dette giver en lindring men har ingen indflydelse på det blivende resultat. Du skal massere udefra og ind mod centrum af kroppen, så du hjælper væsken væk fra de opererede områder. Det er vigtigt, at du har en fornemmelse af, at det er underhuden og ikke musklen, du masserer.

Bilkørsel

Du må ikke selv køre bil, før du kan reagere normalt i enhver situation. Du skal være ude af behovet for stærk smertestillende medicin.

Gåture og cykling

Du må gå ture og cykle, når du har lyst.

Løb, aerobic, gymnastik og sport

Kan du starte / genoptage 1 uge efter operationen.

Svømme

Du må svømme ca. 1­2 uger efter operationen, men først når der ikke er synlige sårskorper.

Løfte/bære

Du må løfte og bære, når du ikke har smerter, det vil sige efter ganske få dage.

Mulige bivirkninger og komplikationer

​Se beskrivelser herunder.

Føleforstyrrelser

Ved en fedtsugning sker der en påvirkning af de små følenerver i det sugede område. I tiden efter fedt sugningen har du derfor nogle områder med nedsat følelse. Dette fortager sig almindeligvis i løbet af 3 ­ 6 måneder, men hos enkelte kan det være permanent.

Ujævnheder og hårdhed

Ujævnheder efter en fedtsugning kan skyldes flere ting. Der kan være suget for lidt eller for meget i et enkelt område. Såfremt der er suget for lidt, kan der typisk foretages en mindre korrektion i lokalbedøvelse, men hvis der er suget for meget, kan det være svært at korrigere. Plastikkirurgen tilstræber derfor altid hellere at tage for lidt end for meget. Ujævnheder kan også skyldes en slap og uelastisk hud, hvor huden ikke har evnet at trække sig tilstrækkeligt sammen. Her hjælper det ikke med yderligere fedtsugning.

Efterblødning

I sjældne tilfælde (lang under 1%) kan der komme en blødning. Dette kan kræve en ny operation med efterfølgende ar i området. Efterblødning giver ofte misfarvning i ugerne efter, men ødelægger sjældent det blivende resultat. Alle omkostninger i denne forbindelse dækkes af os.

Infektion

Ved al kirurgi kan der opstå infektion, og selv om dette er sjældent (meget langt under 1%), kan det dog forekomme. Det kræver behandling med antibiotika. I ekstremt sjældne tilfælde kan der være behov for kirurgisk drænage. Tegn på infektion er rødme, varme, hævelse, dunkende smerter, almen påvirkning og evt. feber. Hvis du ryger eller er overvægtig, er risikoen for infektion større.

Vævsdød

Vævsdød efter operationen er meget sjældent, men det kan forekomme. Vævsdød betyder, at huden mister sin blodforsyning og dør. Drejer det sig om overfladiske dele af huden, kan det ofte hele ved god sårpleje, men er der tale om dybere vævsskade, må det døde væv skæres bort. Vævsdød rammer oftest overvægtige og rygere i kombination med anden kirurgi.

Blodpropdannelse

I forbindelse med alle typer af operationer kan der opstå blodpropdannelse i de dybe vener i benene. Dette kan forebygges ved, at du hurtigst muligt kommer på benene igen efter operationen. Der er i forbindelse med større fedtsugninger også beskrevet tilfælde med fedtblodpropper. Disse komplikationer er yderst sjældne men kan være livstruende​

​Resultater og holdbarhed

Det endelige resultat efter en fedtsugning kan først opnås efter 6-12 måneder. Resultatet vil være mindre fedt på det område, som er opereret, men du kan ikke forvente, at du som helhed ser tyndere ud. Som nævnt tjener en fedtsugning til at fjerne lokale ophobninger af fedt og derigennem forbedre kropsfaconen. 

Varighed

Såfremt der ikke kommer vægtøgning er forandringen permanent. 

Poul Harboe

Plastikkirurgi​

​Konsultation

c/o Privathospitalet Danmark
Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund

CVR: 27927734

Telefon: 50 13 30 30

E-mail: info@ph1.dk

Book tid til behandling

Udfyld formularen, og vi vender tilbage til dig hurtigst muligt, med en bekræftelse på din reservation eller for uddybning af din ønskede behandling.​

 
 
 
Hvilken type behandling ønsker du?Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Organisationer