Mandlig brystudvikling - Gynækomasti

Alle mænd har et lille brystkirtelanlæg. Hos langt de fleste mænd giver det ikke problemer, men af forskellige årsager kan dette lille kirtelanlæg blive stimuleret og begynde at vokse. Dette kan korrigeres med en operation og / eller fedtsugning.

Operation for mandlig brystudvikling er til dig:

  • Hvor brysterne er vokset i puberteten
  • Hvor brysterne hænger efter et vægttab
  • Hvor brysterne er vokset af ukendt årsag

Hos de fleste mænd med brystkirteludvikling finder man ikke nogen direkte årsag til lidelsen. Følgende forhold kan dog have betydning:

Hormoner i puberteten

I forbindelse med puberteten er produktionen af hormon høj. Her kan der forekomme en forbigående brystkirtel udvikling, som forsvinder af sig selv igen i takt med, at produktionen af hormon bliver stabil. Hos nogle unge mænd er brystkirteludviklingen mere blivende, og en operation kan derfor komme på tale.

Svær overvægt

Svær overvægt kan forårsage hormon påvirkninger, der stimulerer kirtelanlægget.

Anabolske steroider

Misbrug af anabolske steroider kan også forstyrre hormonbalancen, så kirtelvævet vokser.

Hormonproducerende knuder i testiklerne

Endelig kan det i meget sjældne tilfælde skyldes hormonproducerende knuder i testiklerne. Derfor bør din egen læge foretage en undersøgelse af hormoner i blodet og en klinisk undersøgelse af testiklerne, inden en evt. operation.

Uens størrelse af brystkirtelvæv

Brystkirteludviklingen er oftest ens på begge sider. Er der kun brystkirteludvikling i den ene side, er man nødt til at udelukke en ondartet lidelse vha. mammografi og / eller ultralydsscanning.

Forundersøgelse

Inden beslutningen om en operation for mandlig brystudvikling skal du til en forundersøgelse.

Jeg anbefaler, at du læser denne vejledning igennem før konsultationen og skriver dine spørgsmål ned, så du husker at stille dem ved forundersøgelsen. Det kan være en god idé at tage en ven eller et familiemedlem med til forundersøgelsen, da der er mange informationer at forholde sig til. Det er vigtigt, at du føler dig tryg. 

Ved forundersøgelsen taler jeg med dig om dine ønsker og undersøger dig. Ud fra dette forklarers du hvilke muligheder, der foreligger, og sammen beslutter vi, om operation er det rette for dig. Du bliver grundigt informeret om indgrebet, forløbet efter operationen samt mulige bivirkninger og komplikationer. Såfremt der kan være mistanke om, at brystudviklingen skyldes en bagvedliggende lidelse, får du anbefalet relevante blodprøver og evt. billeddiagnostiske undersøgelser.

Forventninger

Brystkirteludviklingen skal være af et vist omfang, før jeg kan anbefale en operation. 

Operation for mandlig bryst udvikling kan generelt inddeles i tre typer, som varierer i omfang og dermed henvender sig til forskellige grupper. Resultatet af kosmetisk kirurgi er ikke varigt. Kroppens naturlige aldring fortsætter og vil med tiden ændre resultatet. Hvor hurtigt kroppen ældes er individuel og afhængig af bl.a. arvelige faktorer, rygning og solpåvirkning. 

Derudover er det vigtigt at huske, at operationen er forbundet med en vis risiko for komplikationer (se sidst i folderen) og at slutresultatet ikke altid kan leve op til dine og plastikkirurgens forventninger og ønsker. Er du meget over­/undervægtig, er der øget risiko for komplikationer ved bedøvelse og sårheling. Hvis dit BMI (Body Mass Index) er over 30, kan jeg ikke tilbyde dig en operation, hvis du skal i fuld bedøvelse.

Fedtsugning alene

Brystet består af en kombination af fedtvæv og brystkirtel. Hvis det primært består af fedtvæv, kan en fedtsugning alene give et acceptabelt resultat. Kirtelvævet vil typisk blive reduceret men ikke fjernet. Dette betyder også, at der ved denne operations teknik er en lidt større risiko for, at problemet vender tilbage. Kombineret fedtsugning og åben kirurgi Hos nogle er der en relativ stor kirteldannelse, som en fedtsugning alene ikke kan fjerne. Her anvender jeg typisk en kombination af fedtsugning og åben kirurgi, hvor fedtvævet fjernes ved en fedtsugning, imens kirtlen fjernes gennem et snit langs underkanten af brystvorten. Der efterlades en smule kirtelvæv direkte under brystvorten, så brystvorterne ikke kommer til at vende indad. Derfor er der ved denne operationsteknik en lille risiko for, at der igen kan komme stimulation af det tilbageværende kirtelvæv.

Åben kirurgi og fjernelse af overskydende hud

Specielt hos personer, der har været overvægtige, eller hvor kirteludviklingen er massiv, kan der blive et problem med overskydende hud, når kirtelvævet fjernes. Derfor kan der i disse tilfælde være behov for en opstramning af huden i forbindelse med operationen. Dette vil i mildere tilfælde betyde en forlængelse af arret under brystvorten ud til begge sider og i svære tilfælde ar hele vejen omkring brystvorten, ned til og langs hele furen under brystmusklen (ankerformet ar). Specielt de to sidstnævnte operationstyper er store operationer i fuld bedøvelse, som kan kræve indlæggelse til næste morgen.

Booking af operation

Forundersøgelsen er naturligvis uforpligtende. Det betyder, at du har mulighed for at fortryde, og du kan gå hjem og overveje situationen, før du beslutter, om du ønsker en operation for mandlig brystudvikling. Ifølge loven om kosmetiske behandlinger kan du ikke blive opereret før 1 uge efter forundersøgelsen. Du kan enten booke en tid i receptionen med det samme eller senere kontakte os, så finder vi sammen en tid til operation.

Forberedelse

Jeg anbefaler, at du inden operationen igen har læst denne folder.


Faste

Du skal møde fastende, hvis det er aftalt, at du skal i fuld bedøvelse.

Pause med medicin

Se angående dette i folderen ”Generel vejledning i forbindelse med din operation ” eller ”Vanlig medicin i forbindelse med din operation”.

Huden

En hel og velplejet hud inden operation sikrer en hurtigere og bedre heling af huden i efterforløbet. Det kan fx fugt givende cremer bidrage til.

Dagkirurgi (ambulant) eller indlæggelse

Operationen foregår ofte som dagkirurgi, og du kan forvente at blive udskrevet samme dag. Oftest kan du blive udskrevet 3­4 timer efter operationen ellers skal du blive til næste morgen.

Operation

Fedtsugning alene

Operationen varer ca. 1½ time. Der laves to små snit ved hvert bryst (op til 5 mm lange). Området, der skal suges, fyldes med en væske, der indeholder lokal bedøvelse og adrenalin, som får blodkarrene til at trække sig sammen. Der bliver suget en passende mængde fedtvæv og en smule af kirtelvævet ud. Der bliver lagt lokalbedøvelse i sårene ved operationens slutning, og du får en stram komprimerende forbinding eller vest på.

Kombineret fedtsugning og åben kirurgi

Operationen varer ca. 2 timer og foregår i fuld bedøvelse. Fedt sugningen forløber som ovenfor beskrevet. Herefter laves et snit langs underkanten af brystvorten, hvorigennem kirtelvævet fjernes. Der efterlades en smule kirtelvæv direkte under brystvorten. Det kan være nødvendigt at lægge et dræn (en lille plastik slange) evt. i hver side ud gennem huden for at lede blod væk fra såret. Der bliver lagt lokalbedøvelse i sårene ved operationens slutning, og du får en stram komprimerende forbinding eller vest på.

Åben kirurgi og fjernelse af hud

Operationen kan vare fra 2 ­ 3 timer afhængig af omfanget og foregår altid i fuld bedøvelse. Selve teknikken afhænger af mængden af løs hud, der skal fjernes og kan variere fra en lille forlængelse af snittet under brystvorten til en opstramning af huden helt om på ryggen (upper bodylift). Kirtelvævet fjernes, brystvorterne løftes, hvis nødvendigt, og den overskydende hud skæres væk. Det kan være nødvendigt at lægge et dræn (en lille plastikslange) evt. i hver side ud gennem huden for at lede blod væk fra såret. Der bliver lagt lokalbedøvelse i sårene ved operationens slutning, og du får en stram komprimerende forbinding eller vest på.

I gang igen

Af hensyn til dit almene velbefindende og for at forebygge dannelsen af blodpropper, er det vigtigt, at du hurtigt kommer på benene igen efter operationen. Du skal ikke ligge i sengen, men gå stille omkring og hvile dig indimellem.

Smerter

Der kan være smerter umiddelbart efter operationen, og du kan derfor have behov for smertestillende medicin.

Sivning fra sår

Det vil sive med tynd blodig væske fra sårene de første dage efter operationen. Det er helt almindeligt og kræver ikke behandling. Hvor længe forbindingen skal sidde er individuelt typisk 4-6 uger

Dræn

Har du fået dræn, bliver det for det meste fjernet inden du går hjem, men det er muligt, at du skal beholde det nogle dage og komme i ambulatoriet og få det fjernet.

Efter udskrivelsen 

Smerter og hævelse

Der kan være smerter i brysterne i 1­2 uger aftagende fra operationsdagen. Du kan derfor have brug for smertestillende medicin. Hævelse i området kan vare op til 4 måneder.

Tråde og opfølgning

Efter 10­14 dage kommer du til opfølgning hos en sygeplejerske i ambulatoriet. Tapen bliver taget af, og vi ser til sårene/arrene. Du skal ikke have fjernet tråde, da sårene er syet med tråde, der forsvinder af sig selv. Der kan evt. være et par knudeender fra trådene, som bliver klippet af. Vi taler om, hvordan du skal forholde dig fremover i forhold til arrene, evt. smerter mm. Du vil blive tilbudt en tid til opfølgning hos plastikkirurgen 3­6 måneder efter operationen. Du skal selv ringe ind og aftale en tid. Hvis du får problemer inden, er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte os.

Sivning af væske

I de første dage kan det sive en del fra de små indstikssteder som følge af den væske, der er sprøjtet ind i forbindelse med fedtsugningen. En sugende forbinding eller bind kan opsuge dette.


Brusebad og hårvask

Dagen efter operationen må du gerne tage brusebad og vaske hår. Tapen beholder du på og klister effekten holder efter brusebad.

Tape (micropore)

Du har tape på efter operationen. Det skal sidde på, indtil du kommer til opfølgning hos sygeplejersken efter 14 dage. Vi anbefaler derefter, at du anvender tape hen over arrene de første 3 måneder efter operationen. Du skal kun skifte tapen en gang om ugen eller hver 2. uge. Du får tape med ved udskrivelsen, eller når du kommer igen. Du kan købe mere tape på apoteket.

Creme

Du må først bruge Creme, når såret er tørt og uden sårskorper. I tiden hvor du bruger tape, skal cremen være optaget i huden, inden du sætter tape på.

Komprimerende bandage / vest

Bandagen / vesten skal du bruge både dag og nat i 3 uger efter operationen. Her efter yderligere i 3 uger i dagtimerne. Ved de mindre indgreb kan det dreje sig om kortere tid, og i visse tilfælde kan vesten helt undværes. Jeg anbefaler, at du har noget bomuldsstof på under vesten fx en undertrøje, som er mere behagelig. Bandagen / vesten må du kun tage af i forbindelse med bad, og når den skal vaskes.

Sollys

For at opnå så pæne ar som muligt er det vigtigt at beskytte arrene mod sollys og solarium de første 12 måneder efter operationen. Vi anbefaler, at du beskytter arrene med tape, overdel eller solcreme med min. solfaktor 15.

Arbejde

Du kan genoptage stillesiddende arbejde efter 1 uge. De første 4 uger må du ikke bruge armene ret meget. Husk at bevæge skuldrene for at undgå stivhed.

Bilkørsel

Du må ikke selv køre bil, før du kan reagere normalt i enhver situation. Du skal være ude af behovet for stærk smertestillende medicin. En sikkerhedssele skal altid anvendes, uanset om du er fører eller passager.

Gåture og cykling

Du må gå ture og cykle, når du har lyst.

Løb, aerobic, gymnastik og sport

Jeg anbefaler, at du venter til 4 uger efter operationen.

Svømme

Du må svømme ca. 4 uger efter operationen, men først når der ikke er synlige sårskorper.

Sovestillinger

Det må du gøre, som det passer dig bedst.

Forventninger til de første uger efter operationen 

  • Du kan have svært ved at komme ind og ud af sengen de første dage. Derfor er det rart at have en til at hjælpe dig
  • Der kan være hævelse og misfarvning(blodudtrædning) i området. Dette er forventeligt og forsvinder igen • Du kan opleve kløe og prikken og evt. svie i arrene
  • Du kan opleve føleforstyrrelser i området
  • Du kan opleve kortvarige ”jag” i brysterne

Mulige bivirkninger og komplikationer

Føleforstyrrelser

Efter operationen er der ofte føleforstyrrelser i operationsområdet, eventuelt med nedsat følesans i brystvorten. Føleforstyrrelserne forsvinder ofte efter 3 ­ 6 måneder, men hos enkelte kan det være permanent.

Ar

Arrene efter operationen vil typisk være røde og hævede, men dette fortager sig over en periode på 6 ­ 12 måneder. Arrene vil med tiden blive smalle og lyse, men hos enkelte kan arrene blive brede og mørkt pigmenterede.

Efterblødning

I sjældne tilfælde (under 1%) kan der efter operationen opstå en blødning. Dette kan kræve en ny operation. Efterblødning giver ofte misfarvning i ugerne efter, men ødelægger ikke det blivende resultat. Alle omkostninger i denne forbindelse dækkes af os.

Infektion

Ved al kirurgi kan der komme infektion, og selv om dette er sjældent i forbindelse med brystformindskende kirurgi (under 1%), kan det dog forekomme. Det kræver antibiotika behandling. Tegn på infektion er rødme, varme, hævelse, dunkende smerter, almen påvirkning og evt. feber. Hvis du ryger eller er overvægtig, er risikoen for infektion større.

Vævsdød

Vævsdød efter operationen er sjældent, men det kan forekomme. Vævsdød betyder, at huden mister sin blodforsyning og dør. Drejer det sig om overfladiske dele af huden, kan det ofte hele ved god sårpleje, men er der tale om dybere vævsskade, må det døde væv skæres bort. Vævsdød kan i sjældne tilfælde ramme brystvorten og det farvede parti rundt om brystvorten. I disse tilfælde kan vi genskabe brystvorten med en rekonstruktion, som dog ofte vil være synlig og permanent. Vævsdød rammer oftest overvægtige og rygere.

Væskeansamling

Der kan opstå væskeansamlinger i operationsområdet. Dette kan vi evt. fjerne i ambulatoriet ved udtømning med en nål. Oftest forsvinder det dog af sig selv igen

Poul Harboe

Plastikkirurgi​

​Konsultation

c/o Privathospitalet Danmark
Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund

CVR: 27927734

Telefon: 50 13 30 30

E-mail: info@ph1.dk

Book tid til behandling

Udfyld formularen, og vi vender tilbage til dig hurtigst muligt, med en bekræftelse på din reservation eller for uddybning af din ønskede behandling.​

 
 
 
Hvilken type behandling ønsker du?Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Organisationer